Syrop glukozowo-fruktozowy jest bardzo często stosowany w branży spożywczej i alkoholowej. Jest jedną z najbardziej wydajnych substancji słodzących, świetnie sprawdza się w przypadku masowej produkcji. W tym artykule chcielibyśmy podzielić się kilkoma informacjami na temat specyfiki syropu glukozowo-fruktozowego oraz jego zastosowania w przemyśle.

Jak produkuje się syrop glukozowo-fruktozowy?

Syrop glukozowo-fruktozowy do zastosowań przemysłowych produkowany jest z pszenicy lub kukurydzy. Z ziaren kukurydzy lub pszenicy pozyskiwana jest skrobia, a ta z kolei pod wpływem kwasowej hydrolizy i enzymów zamieniana jest w substancję o konsystencji syropu. Po konwersji enzymatycznej syrop składa się z ok. 42% fruktozy i 55% glukozy. 3% stanowią inne cukry. W kolejnym etapie produkcyjnym syrop oczyszczany jest do zawartości 90% fruktozy. Aby uzyskać stosowany obecnie w branży spożywczej syrop glukozowo-fruktozowy (zawartość 55% fruktozy i 41% glukozy), należy zmieszać syrop 90% fruktozy z syropem 42% fruktozy.

Syrop glukozowo-fruktozowy występuje w postaci bezbarwnej do lekko żółtej cieczy lekko opalizującej. Można go dodawać do przygotowywanych produktów bez konieczności wcześniejszego rozpuszczania lub dostosowywania stężenia. To bardzo istotna cecha z perspektywy technologicznej. Dodatkowo cechuje się innymi docenianymi cechami, takimi jak niewielka lepkość (pomimo wysokiego stężenia), dzięki czemu można go z łatwością rozlewać, transportować i dozować. Syrop glukozowo-fruktozowy nie ulega krystalizacji, a jednocześnie przeciwdziała krystalizacji sacharozy.

Zastosowanie syropu glukozowo-fruktozowego

Ze względu na swoje właściwości syrop glukozowo-fruktozowy znajduje zastosowanie w bardzo wielu dziedzinach przemysłu spożywczego. Jest on stosowany praktycznie na całym świecie do słodzenia napojów bezalkoholowych, niegazowanych i gazowanych, napojów energetyzujących i napojów dla sportowców. Dosładzane są nim również soki owocowe, napoje alkoholowe, napoje mleczne, napoje fermentowane.

Syrop też służy również do dosładzania lodów, zagęszczonego mleka słodzonego, mrożonych deserów, a także ketchupów, musztard, majonezów. Bywa używany przy produkcji płatków śniadaniowych, batonów, galaretek, dżemów, wyrobów cukierniczych, wyrobie pieczywa cukierniczego.