W jakich branżach stosuje się syrop pszczeli?

Syrop pszczeli, znany również jako miód pszczeli, to naturalny produkt, który zdobywa coraz większą popularność w różnych branżach. Bogaty w...
Czytaj dalej

W jakim celu stosuje się syrop glukozowo fruktozowy?

Syrop glukozowo-fruktozowy, znany również jako izoglukoza, to słodzik otrzymywany z kukurydzy, pszenicy lub ziemniaków, który od lat zdobywa coraz większą...
Czytaj dalej

5 rzeczy, które warto wiedzieć o polewach cukierniczych

Czy kiedykolwiek zastanawialiście się, jak powstają te pyszne polewy, które zdobią nasze ulubione ciasta i desery? Polewy cukiernicze to nie...
Czytaj dalej

Jak wybrać odpowiedni słodzik do ciasta?

Cukier jest jednym z najczęstszych składników w tradycyjnych wypiekach, jednak coraz więcej osób poszukuje alternatywnych słodzików. Ograniczanie spożycia cukru może...
Czytaj dalej

Jakie właściwości ma miód sztuczny?

Miód sztuczny to produkt otrzymywany z różnych składników, takich jak syropy cukrowe, glukoza, fruktoza czy sacharoza. Produkcja miodu polega na...
Czytaj dalej

5 różnic między syropem glukozowym a glukozowo-fruktozowym

W przemyśle spożywczym już od dłuższego czasu stosuje się płynne zamienniki cukru. Najczęściej stosowanymi dodatkami są syrop glukozowy oraz syrop...
Czytaj dalej

Niezwykła historia fondantu – skąd się wziął i jak zyskał popularność?

Tak, jak nie wyobrażamy sobie pralinek bez puszystego i aksamitnego nadzienia, tak i wypieki bez dekoracji tracą wiele z uroku. Tymczasem...
Czytaj dalej

Jaki termin przydatności do spożycia mają pomady do ciast? 

Pomady do ciast to nowoczesne półprodukty cukiernicze, które są wykorzystywane do produkcji słodkich wypieków. Stosuje się je do pokrywania powierzchni...
Czytaj dalej

Które syropy są stosowane w produkcji dżemów i powideł? 

Dżemy i powidła to bardzo popularne słodkie smarowidła powstające ze świeżych owoców z dodatkiem cukru i pektyny, które były przygotowywane...
Czytaj dalej

Dlaczego kochamy glazurowane ciasta?

Odwiedzając cukiernie, kawiarnie, piekarnie czy działy ze słodkościami w supermarketach, naszą uwagę przykuwają zawsze pięknie wyglądające wypieki. Jak to jest,...
Czytaj dalej

Jak urozmaicić smak nadzienia fondantowego?

Nadzienia są wykorzystywane do produkcji wielu różnych wyrobów cukierniczych. To one sprawiają, że konsumenci czują prawdziwą rozkosz rozlewającą się na...
Czytaj dalej

Dlaczego do słodzenia lodów używa się syropu glukozowego? 

Lody oraz inne desery muszą być przede wszystkim słodkie. W przeszłości do ich słodzenia używano cukru albo miodu. Są to...
Czytaj dalej
1 2 3 4