Jak wybrać odpowiedni słodzik do ciasta?

Cukier jest jednym z najczęstszych składników w tradycyjnych wypiekach, jednak coraz więcej osób poszukuje alternatywnych słodzików. Ograniczanie spożycia cukru może...
Czytaj dalej

Jakie właściwości ma miód sztuczny?

Miód sztuczny to produkt otrzymywany z różnych składników, takich jak syropy cukrowe, glukoza, fruktoza czy sacharoza. Produkcja miodu polega na...
Czytaj dalej

5 różnic między syropem glukozowym a glukozowo-fruktozowym

W przemyśle spożywczym już od dłuższego czasu stosuje się płynne zamienniki cukru. Najczęściej stosowanymi dodatkami są syrop glukozowy oraz syrop...
Czytaj dalej

Niezwykła historia fondantu – skąd się wziął i jak zyskał popularność?

Tak, jak nie wyobrażamy sobie pralinek bez puszystego i aksamitnego nadzienia, tak i wypieki bez dekoracji tracą wiele z uroku. Tymczasem...
Czytaj dalej

Jaki termin przydatności do spożycia mają pomady do ciast? 

Pomady do ciast to nowoczesne półprodukty cukiernicze, które są wykorzystywane do produkcji słodkich wypieków. Stosuje się je do pokrywania powierzchni...
Czytaj dalej

Które syropy są stosowane w produkcji dżemów i powideł? 

Dżemy i powidła to bardzo popularne słodkie smarowidła powstające ze świeżych owoców z dodatkiem cukru i pektyny, które były przygotowywane...
Czytaj dalej

Dlaczego kochamy glazurowane ciasta?

Odwiedzając cukiernie, kawiarnie, piekarnie czy działy ze słodkościami w supermarketach, naszą uwagę przykuwają zawsze pięknie wyglądające wypieki. Jak to jest,...
Czytaj dalej

Jak urozmaicić smak nadzienia fondantowego?

Nadzienia są wykorzystywane do produkcji wielu różnych wyrobów cukierniczych. To one sprawiają, że konsumenci czują prawdziwą rozkosz rozlewającą się na...
Czytaj dalej

Dlaczego do słodzenia lodów używa się syropu glukozowego? 

Lody oraz inne desery muszą być przede wszystkim słodkie. W przeszłości do ich słodzenia używano cukru albo miodu. Są to...
Czytaj dalej

Cukiernicze dzieła sztuki. Skąd się biorą dekoracje na tortach?

W branży cukierniczej najistotniejsze są dwa czynniki: smak wypieku oraz jego prezencja. Wszystkie wyroby cukiernicze powinny wyglądać estetycznie i smakowicie,...
Czytaj dalej

Zasadnicze różnice między miodem sztucznym a naturalnym

Miód kojarzy nam się z naturalnym produktem wytwarzanym przez pszczoły. Jednak oprócz naturalnego miodu istnieje jeszcze jego syntetyczny odpowiednik wytwarzany...
Czytaj dalej

Pokrywanie ciast metodą natryskową. Czym jest fondant spray? 

Odpowiednie dekorowanie wyrobów jest w cukiernictwie niezwykle istotnym zagadnieniem. Torty, ciasta czy babeczki muszą zarówno wyśmienicie smakować, jak i cudownie...
Czytaj dalej
1 2 3 4