Odpowiednie dekorowanie wyrobów jest w cukiernictwie niezwykle istotnym zagadnieniem. Torty, ciasta czy babeczki muszą zarówno wyśmienicie smakować, jak i cudownie się prezentować, gdyż, jak wiadomo, jemy także oczami.
Smakołyki, które mają atrakcyjny i kuszący wygląd, są chętniej wybierane przez klientów, którzy już w cukierni zaczynają pożerać je oczami. Widok pięknie udekorowanego ciasta może bardzo szybko uruchomić naszą wyobraźnię smakową, co sprawi, że będziemy mieli ochotę spróbować oferowanego produktu. W branży cukierniczej stosowane są różne metody pokrywania ciast i tortów wybranymi glazurami. Jednym z najnowocześniejszych i zarazem najwygodniejszych sposobów jest metoda natryskowa, o której opowiemy w dzisiejszym wpisie.
Na czym polega pokrywanie ciast metodą natryskową?
Natryskowa metoda pokrywania ciast wykorzystuje specjalnie zaprojektowane do tego maszyny do natryskiwania, które są często używane w cukierniach i piekarniach. Tego typu maszyny potrzebują specjalnego fondantu, który ma luźniejszą konsystencję od popularnych pomad wodnych. Oferowany przez naszą firmę fondant SPRAY charakteryzuje się stosunkowo płynną konsystencją, dzięki czemu świetnie sprawdza się w tego typu maszynach, ale można aplikować go również tradycyjnie, za pomocą pędzla lub zanurzając produkt.
Używając go, możliwe jest stworzenie na wypieku cudownej polewy lustrzanej, która zachwyca swą gładką, jednolitą i lśniącą powierzchnią. Wyroby cukiernicze pokryte jednolitym, gładkim i błyszczącym lukrem prezentują się doskonale, są więc chętniej wybierane przez klientów.
Czym charakteryzuje się Fondant Spray?
Fondant spray produkowany przez naszą firmę to nowoczesny produkt stworzony specjalnie z myślą o najnowszych trendach cukierniczych. Jego skład jest skomponowany w taki sposób, aby móc go mrozić bez ryzyka utraty jego właściwości. Na etapie przygotowywania fondantu nie trzeba dodawać do niego wody, dzięki czemu doskonale nadaje się on do stosowania w urządzeniach natryskowych. Można do niego dodawać odpowiednie barwniki oraz aromaty, aby nadać mu pożądany wygląd oraz zapach.
Jest niezwykle łatwy w użyciu. Wystarczy wyjąć go z opakowania i dokładnie wymieszać. Jeżeli zależy nam na uzyskaniu gęstej białej glazury, możemy nakładać go na produkt zaraz po odpakowaniu i wymieszaniu. Jeżeli chcemy, aby nasza glazura była cieńsza i półprzeźroczysta, powinniśmy go delikatnie podgrzać (maksymalnie do 40°C).