Syrop glukozowo-fruktozowy to jedna z najczęściej stosowanych obecnie substancji słodzących. Nadawanie słodkiego smaku to jednak nie jedyna właściwość tego syropu. Oprócz tego wpływa on na poprawę konsystencji, aromatu oraz barwy produktów spożywczych.
Czym jest syrop glukozowo-fruktozowy?
Syrop glukozowo-fruktozowy jest substancją słodzącą, która powstaje głównie ze skrobi poddawanej odpowiedniej obróbce technologicznej (w firmie Holger Food jest to skrobia pszeniczna). Jak sama nazwa wskazuje, składa się przede wszystkim z dwóch cukrów prostych – glukozy i fruktozy. Oprócz tego występuje w nim niewielka ilość innych cukrów.
Syrop glukozowo-fruktozowy w swojej podstawowej formie jest płynny i bezbarwny, wyróżnia się małą lepkością, ale bardzo wysoką siłą słodzącą. Są to najważniejsze cechy doceniane w przemyśle spożywczym. Niewielka ilość syropu glukozowo-fruktozowego pozwala na optymalne nadanie słodkiego smaku żywności. A jednocześnie ze względu na konsystencję rozlewanie, transport oraz dozowanie syropu jest bardzo łatwe.
Szerokie zastosowanie syropu glukozowo-fruktozowego wynika nie tylko z jego właściwości, ale również stosunkowo niskiej ceny w porównaniu z innymi dostępnymi obecnie substancjami słodzącymi.
Jakie produkty zawierają syrop glukozowo-fruktozowy?
Syrop glukozowo-fruktozowy znajduje się w bardzo wielu produktach spożywczych. Co ciekawe, występuje on nawet w tych artykułach, które w żaden sposób nie kojarzą nam się ze słodkim smakiem, czyli np. pieczywie z długim terminem przydatności do spożycia, ketchupie, musztardzie oraz gotowych sosach. To składnik różnorodnych marynat, wędlin, zalewy do ogórków i śledzi, a także konserw (zarówno mięsnych, jak i rybnych).
Jest to powszechnie wykorzystywana substancja słodząca w sokach i napojach (również gazowanych), napojach izotonicznych i energetycznych, słodkich alkoholach, czy syropach do rozcieńczania z wodą. Znaleźć go można na etykietach jogurtów, serków i deserów mlecznych, dżemów, lodów i wszelkiego typu innych słodyczy. Używany jest przy produkcji owoców kandyzowanych, a nawet syropów kupowanych w aptece.
Jak się zatem okazuje, syrop glukozowo-fruktozowy to składnik bardzo wielu produktów spożywczych ogólnie dostępnych w sklepach i spożywanych przez nas każdego dnia.