Miód od wieków wykorzystywany był przez człowieka na wiele sposobów. Obecnie możemy cieszyć się z dobrodziejstw nie tylko miodu naturalnego, ale i sztucznego, który wykorzystywany jest przede wszystkim przez cukierników oraz przedsiębiorstwa działające w branży spożywczej.

Specyfika sztucznego miodu

Sztuczny miód to syntetyczny produkt spożywczy, który naśladuje miód naturalny. W smaku i wyglądzie powinien być jak najbardziej podobny do naturalnego odpowiednika. Wykonany jest na bazie odpowiednio dobranego syropu glukozowo-fruktozowego. Zawiera starannie zharmonizowaną mieszankę substancji aromatyzująco-barwiących. W ofercie firmy Holger Food Group Sp. z o.o., czyli producenta sztucznego miodu, można znaleźć ten produkt w wersji płynnej, która pozwala na szerokie możliwości zastosowania w przemyśle cukierniczym i piekarskim. Za sprawą najlepszej jakości syropu zminimalizowana jest możliwość krystalizacji cukrów w strukturze produktu. Dostępny jest w opakowaniu (wiadro) 15 kg i 7 kg.

Główną zaletą sztucznego miodu jest oczywiście jego cena. Jest to produkt znacznie tańszy niż naturalny odpowiednik, więc świetnie sprawdza się przede wszystkim przy zastosowaniach przemysłowych w branży spożywczej. Dzięki niemu możemy się cieszyć smakiem i aromatem miodu w wyrobach cukierniczych i piekarniczych przy znacznie mniejszych kosztach.

Jak powstaje sztuczny miód?

Sztuczny miód zawiera glukozę i fruktozę, stanowiące produkty hydrolizy sacharozy w podwyższonej temperaturze w kwaśnym środowisku. W ramach tej reakcji tworzy się syrop inwertowany. W zależności od składu i konsystencji taki miód może występować w postaci płynnej (otrzymywany pod wpływem niepełnej hydrolizy cukru, zwykle z dodatkiem odpowiedniego syropu) lub stałej (w porównaniu z miodem płynnym zawiera więcej cukru inwertowanego i mniej sacharozy).

W porównaniu z naturalnym miodem sztuczny odpowiednik nigdy nie krystalizuje, ma nieco mniej intensywny zapach (producenci mogą intensyfikować zapach za sprawą wzbogacających dodatków, np. esencją miodową). Aby osiągnąć miodowy kolor, stosuje się karmel.