W branży cukierniczej powszechnie stosowane są pomady cukiernicze, czyli gotowe masy służące do wykańczania produktów cukierniczych. Dzięki nim można otrzymać wyjątkowo atrakcyjną glazurę doskonałą zarówno do ciast, ciastek, jak i tortów czy pralin. Nasza firma oferuje różne rodzaje pomad wodnych, które można barwić lub wzbogacać ich smak wedle własnego uznania. Te półprodukty cukiernicze są chętnie wykorzystywane przez duże zakłady cukiernicze, a także małe cukiernie, ponieważ skutecznie przyspieszają pracę oraz usprawniają proces produkcyjny. Ich nieskazitelna jakość gwarantuje utrzymanie najwyższych standardów produkcyjnych, a także zadowolenie klientów. W naszym sklepie odnajdą Państwo również pomady mleczne oraz toffi. Jeżeli zdecydujemy się na zakup pomady cukierniczej, powinniśmy wiedzieć, jak trzeba ją przechowywać we właściwy sposób.
Czym właściwie jest pomada cukiernicza i jak powstaje?
Pomada cukiernicza to gęsta i plastyczna masa, z którą doskonale się pracuje. Jest elastyczna, idealnie się upłynnia, nie pęka, a także szybko wysycha. Te cukiernicze półprodukty otrzymuje się przez gotowanie wodnych albo mlecznych roztworów cukrowych, które są następnie ubijane. W naszej ofercie znajdą Państwo zarówno pomady gotowe do użytku, jak i takie, które wymagają wcześniejszego rozrobienia z odpowiednią ilością wody, aby uzyskać pożądaną konsystencję.
Kilka wskazówek dotyczących odpowiedniego przechowywania pomad cukierniczych
Dzięki zastosowaniu pomad cukierniczych otrzymujemy atrakcyjną, błyszczącą glazurę, którą możemy nanieść na wyroby cukiernicze zarówno przy użyciu metod ręcznych, jak i mechanicznych. Pomady sprawdzą się idealnie w roli lukrów na różnych powierzchniach cukierniczych. Jeżeli kupimy taką pomadę, zwróćmy uwagę na to, jak należy ją przechowywać. Aby pomada była zdatna do użytku i nie traciła swoich właściwości, musimy spełnić warunki przechowywania dokładnie określone przez producenta i umieszczone na opakowaniu produktu.
Większość pomad, które wymagają późniejszego rozrabiania z wodą, powinno się przechowywać w temperaturze pokojowej w suchym pomieszczeniu. Jeżeli pomada jest gotowa do użycia i wymaga jedynie podgrzania jej do odpowiedniej temperatury, to powinniśmy zapewnić jej temperaturę niższą niż 30°C, zarówno podczas transportu, jak i przechowywania. Miejsca, w których będziemy ją przechowywać, powinny mieć system niezależnego ogrzewania oraz dobrą izolację, dzięki czemu możliwe będzie zapewnienie jej odpowiedniej konsystencji. Ważne jest również chronienie jej przed wilgocią, promieniami słonecznymi i punktowym przegrzaniem.