Pomady wodne gotowe do użycia. Charakterystyka

Pomady to specjalistyczne produkty znajdujące szerokie zastosowanie w cukiernictwie. Wyróżniamy kilka ich rodzajów, w tym przede wszystkim pomady wodne i mleczne. Służą one najczęściej do wykańczania i przekładania różnorodnych wyrobów ciastkarskich i piekarniczych, do glazurowania ich w całości lub jedynie częściowego polewania.

Czym są pomady wodne?

Pomada wodna to według definicji produkt drobnokrystaliczny, który powstaje poprzez ubijanie i jednoczesne chłodzenie ugotowanej mieszaniny wody, cukru oraz syropu glukozowego. To gęsta i jednocześnie miękka masa, która po wyschnięciu tworzy na powierzchni ciast i ciasteczek połyskującą powłokę w białym kolorze.

W sprzedaży znajdziemy pomady wodne różnego typu. Część z nich po wyjęciu z opakowania wymaga podgrzania w kąpieli wodnej o temperaturze do maksymalnie 40 stopni Celsjusza, a następnie dodania odpowiedniej ilości wody i wymieszania, aby otrzymać konsystencję, która pozwoli na użycie pomady do produktów cukierniczych. Dostępne są również pomady wodne gotowe do użycia, które wystarczy jedynie dokładnie wymieszać w opakowaniu, a następnie od razu nakładać na wyroby cukiernicze i piekarnicze.

Czym wyróżniają się pomady wodne gotowe do użycia?

Pomady wodne gotowe do użycia, jak sama nazwa wskazuje, nie wymagają dodatkowych zabiegów, aby można było zastosować je w wyrobach cukierniczych i piekarniczych. Gotowa do użycia pomada już w opakowaniu ma odpowiednią konsystencję i po otwarciu wystarczy jedynie ją wymieszać i bez dodatkowego podgrzewania można pokrywać nią różnego rodzaju ciasta, ciastka oraz inne wyroby.

Tego rodzaju pomadę można wykorzystywać z powodzeniem zarówno do glazurowania ręcznego, jak i mechanicznego wykonywanego przez maszyny do oblewania i natryskiwania. Dzięki temu oszczędza się czas i mniej pracy wymaga przygotowanie gotowych wyrobów w zakładzie cukierniczym czy piekarni. Oryginalnie gotowa pomada ma kolor biały, ale jeśli tylko chcemy, można do niej dodawać dowolne barwniki i aromaty.