Polewa kakaowa kontra masa czekoladowa. Co lepsze?

Wyroby cukiernicze o smaku czekoladowym cieszą się niesłabnącym entuzjazmem. Słodkie wypieki z dodatkiem kakao są wykorzystywane podczas wszelkiego rodzaju jubileuszy i przyjęć okolicznościowych. Zarówno dzieci, jak i dorośli, kochają ten smak, a cukiernicy starają się sprostać ich potrzebom, oferując różnego typu wyroby czekoladowe. W tym celu korzystają z mas czekoladowych i polew kakaowych. Których z tych produktów ma lepsze właściwości?

Do czego masa czekoladowa?

Z masy czekoladowej można formować drobne wyroby cukiernicze lub tworzyć estetyczną wizualnie i przede wszystkim smaczną powłokę o większej grubości niż bywa to w przypadku polewy. Miękkie masy są bardzo elastyczne, więc łatwo poddają się ręcznemu kształtowaniu. Niewątpliwą zaletą masy czekoladowej jest to, że nie spływa z wypieku i nie pęka. Doskonale przylega do powierzchni ciasta.

Z masy czekoladowej wykonuje się niezwykle modne torty w stylu angielskim – cieszą się one sporą popularnością zwłaszcza podczas przyjęć weselnych i komunii.

Masa czekoladowa stanowi też fantastyczny materiał do kreowania niewielkich słodkich dekoracji. Aby uzyskać satysfakcjonujący efekt, należy wymieszać masę z cukrem pudrem w proporcjach 10:2.

Polewa kakaowa – uniwersalna i przepyszna

Polewa kakaowa stanowi fantastyczne uzupełnienie różnego rodzaju wypieków.

W zależności od efektu, jaki chcesz uzyskać, można nią powlekać torty w całości lub tylko częściowo (np. górną część). Często zawiera w składzie oleje roślinne. Dzięki temu, że proces jej tworzenia odbywa się na ciepło, spływające i zastygające krople polewy dają bardzo estetyczny efekt wizualny.

Polewa błyskawicznie zastyga, ma ładny połysk, dobrze się kroi, a przy tym świetnie smakuje. Co ważne, można ją wykorzystywać nie tylko do dekorowania ciast, babeczek
i tortów, ale również deserów owocowych oraz lodów.

Najczęściej polewy kakaowe występują w dwóch formach. Są to:

  • polewa w płatkach,
  • polewa płynna, gotowa do podgrzania.

Drugi z wymienionych produktów zapakowany jest w termozgrzewalne woreczki foliowe, które należy podgrzać.  Po odcięciu narożnika można już oblewać wypieki.

Lepsza masa czekoladowa czy polewa kakaowa?

Tak naprawdę oba rozwiązania mają swoje zalety i trudno jednoznacznie określić, co będzie lepsze. Wszystko zależy bowiem od indywidulanych potrzeb cukiernika oraz od tego, do jakich celów wykorzystuje się dany produkt. W razie wątpliwości można poradzić się specjalisty z firmy Holger Food.