Kryteria wyboru mas cukierniczych

Masy cukiernicze to produkty służące do przygotowywania, przekładania oraz dekorowania ciast i tortów. Zaliczamy do nich przede wszystkim masy, kremy, pomady oraz glazury. Są one przygotowywane z takich składników jak cukier, mleko, śmietanka, biały ser czy różnego rodzaju orzechy i bakalie. 

Cechy dobrych mas cukierniczych i kremów

Ważną cechą wielu z tych produktów jest jednolitość oraz gładkość. Nikt nie chce przyozdabiać ciasta nieestetycznym, grudowatym kremem, który wygląda, jakby się zważył. Powinny one mieć także odpowiednio gęstą konsystencję. Jednak w przypadku kremu będzie to znaczyło coś innego niż glazury do pierników. W pierwszym przypadku będziemy chcieli, aby krem był sprężysty, nie spływał i utrzymywał się na powierzchni ciasta. Jeśli chodzi o glazurę ważne, aby przyjemnie rozlewała się ona po brzegach ciasta, ale całkowicie z niego nie spływała. 

Masy, które zadecydują o estetycznym wyglądzie ciast i tortów

W przypadku glazur oraz lukrów ważny jest także połysk, który stanowi kluczowy element w sposobie prezentacji ciasta lub świątecznych wypieków. Od niedawna popularnym trendem jest także zastępowanie cukru innymi substancjami, które są bezpieczne, nieuzależniające i odpowiednio słodzą kremy i lukier. Masy cukiernicze powinny być również plastyczne, aby można było kształtować je w dowolną formę podczas dekorowania wypieków.

Duży wybór gotowych mas cukierniczych

Biorąc jednak pod uwagę, że przygotowanie udanego kremu lub masy wymaga niemałych umiejętności kulinarnych oraz wyczucia z pomocą przychodzą firmy, takie jak nasza specjalizujące się w produkcji półproduktów cukierniczych. Dzięki zastosowaniu najnowszych technologii oraz różnorodnych składników – można z ich pomocą zrealizować wiele wypieków – o różnych smakach począwszy od śmietankowych, ale też miodowych oraz toffi. Oferta ta jest kierowana zarówno do cukierni, jak i do osób, które muszą sprostać produkcji ciast i innych wypieków.