Pszczoły to owady zaliczane do grupy zwierząt udomowionych, które są przez ludzi od wieków wykorzystywane do pozyskiwania cennego miodu. W stanie dzikim pszczoły są całkowicie samowystarczalne. Zdobywają i przyrządzają pokarm we własnym zakresie. Wykorzystują do tego rośliny wymagające zapylenia, które rosną na terenach położonych w pobliżu ula. Ludzie mogą mieć wpływ na to, jaki rodzaj miodu będzie produkowany w danej pasiece poprzez robienie różnych zasiewów i nasadzeń na obszarze, na którym pszczoły zbierają pyłek kwiatowy. Pszczelarze mogą także wędrować razem ze swoimi pszczołami na tereny, na których zlokalizowane są pożytki pszczele. Po co więc karmi się pszczoły miodne?
Skąd się bierze miód, czyli po co dokarmiać pszczoły?
Miód wytwarzany przez pszczoły miodne jest regularnie podbierany przez pszczelarza z ula. Pozbawione zrobionego przez siebie miodu pszczoły muszą być dożywiane specjalnym pokarmem. Najczęściej wykorzystuje się w tym celu pokarmy przyrządzone z produktów stanowiących naturalny pokarm pszczeli (pyłek lub miód) albo z substancji zastępczych. Pszczelarz podaje pokarm pszczołom, aby uzupełnić ich zapasy albo zastąpić podbierany miód pożywnym cukrem.
Kiedy należy karmić pszczoły?
W ciągu roku jest kilka szczególnych momentów, kiedy pszczoły najbardziej potrzebują dokarmiania. Dzieje się tak przed nastaniem zimy, aby pszczoły mogły uzupełnić swoje zimowe zapasy. Wiosną powinno się je także dokarmiać, ponieważ często nagromadzone w ulu zapasy są zbyt małe, aby rodzina pszczela mogła się prawidłowo rozwijać. Jeżeli lato jest wilgotne, to o tej porze roku nie zachodzi potrzeba karmienia pszczół, jednak jeśli jest wyjątkowo suche i gorące, powinno się je także dokarmiać. Pamiętajmy, aby nie karmić pszczół w tych okresach, kiedy trwają pożytki nektarowe (wiosną i latem).
Czym najlepiej karmić pszczoły?
Do karmienia pszczół najczęściej wykorzystuje się syropy pszczelarskie albo ciasto pszczele. Syrop pszczelarski to wyrób cukrowy przygotowany specjalnie z myślą o karmieniu tych owadów. Oferowany przez nas syrop pszczelarski to wyrób najwyższej jakości produkowany z mieszaniny glukozy, fruktozy i innych cukrów. Jego skład jest bliźniaczo podobny do miodu, dlatego jest dla pszczół łatwostrawny i bezpieczny. Ciasto pszczele to pokarm różniący się od syropu przede wszystkim konsystencją. Syrop ma formę płynną, ciasto jest pokarmem stałym. W jego składzie odnajdziemy mieszankę cukrów prostych, dwucukrów oraz innych składników. Można je stosować przez cały rok.