Jak urozmaicić smak nadzienia fondantowego?

Nadzienia są wykorzystywane do produkcji wielu różnych wyrobów cukierniczych. To one sprawiają, że konsumenci czują prawdziwą rozkosz rozlewającą się na ich podniebieniu w czasie jedzenia. Najczęściej stosowane są do nadziewania czekoladek, pralin, pączków, pierników, muffinek, szprycowania rurek i ptysiów. W branży cukierniczej najpopularniejszym rozwiązaniem wykorzystywanym do produkcji takich nadzień jest specjalistyczny półprodukt nazywany fondantem. Dzięki niemu można szybko uzyskać najwyższej jakości nadzienie o dowolnym kolorze, smaku i aromacie.

Czym charakteryzuje się fondant?

Ten specjalistyczny półprodukt cukierniczy to idealny sposób na produkcję pysznych nadzień do różnych słodkich wyrobów. W ofercie naszej firmy odnajdą Państwo zarówno fondanty wodne sprzedawane w formie plastycznej masy, jak i suche oferowane w postaci proszku. Fondanty te można dowolnie modyfikować przez dodawanie do nich różnych składników aromatyzujących i barwiących. Dzięki temu smak i barwa nadzienia jest zawsze jak najlepiej dopasowana do charakteru przygotowywanego wyrobu. 

W naszej ofercie znajduje się także fondant mleczny, który wyróżnia się aksamitną strukturą i wyśmienitym smakiem. Dodatek pełnego mleka sprawia, że jest to idealna baza do produkcji nadzień o smaku karmelowym, cappuccino albo toffi. W naszym sklepie odnajdą również Państwo specjalny fondant toffi, który jest wyprodukowany na bazie pełnego mleka. Jego struktura jest jednorodna i gładka, a smak jest już określony i skomponowany. Jeżeli macie Państwo zamiar produkować wyroby cukiernicze z nadzieniem toffi, ten fondant jest prawdziwym strzałem w dziesiątkę! 

Czym można wzbogacać smak fondantów?

Smak nadzienia fondantowego można dowolnie zmieniać, jeżeli zdecydujemy się na zakup fondantu wodnego lub mlecznego. Najczęściej dodaje się do nich gotowe aromaty i barwniki cukiernicze. Bardzo popularne są aromaty: amaretto, advocat, cytrynowy, czekoladowy, irish cream, jagodowy, jeżynowy, jogurtowy, kakaowy, karmelowy, kawowy, malinowy, mango, malaga, maracuja, masło orzechowe, migdałowy, pomarańczowy, różany, rumowy, truskawkowy, waniliowy i wiśniowy. Często wykorzystywanymi barwnikami są: koncentrat z soku z buraka czerwonego, kurkumina, preparaty karotenowe, betakaroten, koncentrat soku z czarnej marchwii, koszelina i karmel. Można dodawać do nich również różnego rodzaju pasty owocowe. Dzięki zastosowaniu odpowiednich dodatków smakowych oraz kolorystycznych nadzienie fondantowe zyska swój niepowtarzalny charakter i będzie stanowić idealne dopełnienie gotowego wyrobu cukierniczego!