Jak powstają nadzienia fondantowe?

Fondant to specjalistyczna masa wykorzystywana do tworzenia nadzień różnorodnych wyrobów cukierniczych. Można modyfikować jego smak przez dodawanie do niego odpowiednich aromatów, barwników i różnorodnych dodatków.

Nowoczesne fondanty oferowane przez naszą firmę są idealnym wypełnieniem dla wyrobów czekoladowych, przede wszystkim czekoladek oraz pralin. W dzisiejszym wpisie przedstawimy Państwu proces powstawania nadzień fondantowych.

Czym tak naprawdę jest fondant?

Jego nazwa pochodzi od francuskiego słowa „fondre”, co oznacza „topić” albo „rozpuszczać się”. Takie określenie doskonale opisuje istotę tego produktu. Jest to bowiem masa składająca się przede wszystkim z cukru, która poddawana jest dalszej obróbce. Dodawane są do niej różnego rodzaju aromaty, a także inne surowce bazowe takie jak np. pełne mleko. W skład takiej masy wchodzi również syrop glukozowy. Dzięki niemu fondant ma przedłużoną świeżość i doskonałą teksturę, gdyż nie zachodzi w nim zjawisko krystalizacji, a wzrost kryształków lodu jest zredukowany. Oprócz tego pełni on funkcję wiążącą, wypełniającą, sklejającą i spulchniającą. Stabilizuje smak oraz zapach nadzienia, a także podkreśla jego aromat. 

Jak są tworzone nadzienia fondantowe do pralin?

Fondanty służą przede wszystkim do produkcji nadzień do pralin i czekoladek. Masa fondantowa jest na początku ugniatana przy użyciu specjalistycznych urządzeń wykorzystywanych w cukiernictwie. W miarę zagniatania masa nabiera coraz więcej plastyczności. Powoli zmienia swoją konsystencję i z formy twardej kostki staje się elastyczną i miękką masą. Podczas ugniatania należy do niego dodać tłuszcz, dzięki któremu smak nadzienia będzie wyraźniejszy, a konsystencja lepsza. Można do niego dodawać także cukier puder, wybrane barwniki, aromaty, pasty owocowe, mąkę sojową lub skrobię ziemniaczaną – wszystko zależy od tego, jaki rodzaj nadzienia chcemy otrzymać. Kiedy masa osiągnie już pożądaną przez nas gęstość, kolor, aromat i smak, jest następnie porcjowana w odpowiedniej wielkości cząstki, które są na końcu oblewane czekoladą. W ten sposób powstają cudowne praliny i czekoladki, które urzekają doskonałością smaku i pięknymi kształtami!