Glazurowanie wyrobów cukierniczych o dużych powierzchniach

Przechadzając się po cukierniach, kawiarniach i działach cukierniczych w sklepach spożywczych, nie sposób nie zwrócić uwagi na to, że wszystkie słodkie wyroby prezentują się niezwykle atrakcyjnie.

Sam ich wygląd wywołuje u nas uczucie rosnącego apetytu. W jaki sposób producenci uzyskują tak doskonały wygląd? Jedną z metod jest glazurowanie wyrobów cukierniczych.

Czym jest glazura cukiernicza i jakie funkcje spełnia?

Glazura cukiernicza to inaczej polewa, którą wykańcza się gotowe produkty cukiernicze. Dzięki jej zastosowaniu wyroby cukiernicze doskonale i apetycznie się prezentują, przyciągając uwagę potencjalnych nabywców i zachęcając ich do zakupu. W branży cukierniczej niezwykle istotny jest ładny wygląd produktów, dzięki któremu klienci nabierają chęci do skosztowania oferowanych wyrobów. Sprawdza się w tej branży twierdzenie, że jemy i kupujemy oczami. Glazura cukiernicza może być otrzymywana z gotowej pomady albo mieszaniny cukru z białkami. Pomada cukiernicza to gotowy do użycia półprodukt, który może być stosowany do glazurowania (pomady wodne) albo nadziewania wyrobów cukierniczych (pomady mleczne).

Jaka pomada będzie najlepsza do glazurowania wyrobów cukierniczych o dużych powierzchniach?

Jeżeli chcemy wykonać glazurę na wyrobach cukierniczych o dużych powierzchniach (np. serniki, jabłeczniki czy makowce), to najlepszym wyborem będzie zastosowanie pomady wodnej. Jest to półprodukt cukierniczy, który powstaje w procesie gotowania, a później chłodzenia i ubijania roztworu cukrowego. W naszej ofercie znajdą Państwo specjalną pomadę wodną z dodatkiem glukozy krystalicznej. Dzięki swojemu specjalnemu składowi pomada ma właściwości ułatwiające pracę na dużych wyrobach cukierniczych. Przede wszystkim jest bardziej ciągliwa i elastyczna, co sprawia, że łatwiej się ją nanosi na duże powierzchnie ciast, a glazura z niej wykonana jest gładka i równa.

Czym charakteryzuje się pomada wodna z dodatkiem glukozy krystalicznej?

Pomada cukiernicza z dodatkiem glukozy krystalicznej jest produktem gotowym do użycia. Po wyjęciu z opakowania należy ją najpierw podgrzać w łaźni wodnej do temperatury około 40°C. Kolejnym krokiem jest dodanie do niej około 5% wody. Ilość wody, którą dolejemy do pomady, przekłada się na konsystencję otrzymanej glazury. Nasza pomada jest biała, ale doskonale nadaje się do aromatyzowania i barwienia.