Czym jest glukoza krystaliczna? Gdzie jest stosowana?

W pomadzie wodnej Fondant Soft firmy Holger Food głównym dodatkiem jest glukoza krystaliczna, której poświęcony będzie ten artykuł. Wyjaśnimy, jaka jest specyfika tego istotnego składnika, jakie znajduje zastosowanie oraz jakimi właściwościami się wyróżnia.

Glukoza krystaliczna w pomadzie wodnej Fondant Soft

Pomada wodna, podobnie jak pomada cukiernicza, służy do aromatyzowania i barwienia wyrobów cukierniczych. Znajduje szerokie zastosowanie w branży. Sprawdza się doskonale do glazurowania produktów o dużych powierzchniach, takich jak np. serniki, jabłeczniki czy makowce. Jest ciągliwa, elastyczna i biała. Jednym z istotniejszych jej składników jest glukoza krystaliczna, która stanowi zamiennik tradycyjnego cukru białego. Sprzyja w uwydatnianiu smaku, a jednocześnie przedłuża trwałość produktów.

Właściwości i zastosowanie glukozy krystalicznej

Glukoza krystaliczna (dextroza) to produkt występujący w postaci drobnokrystalicznego białego proszku. Otrzymywany jest w wyniku enzymatycznej hydrolizy skrobi ziemniaczanej. Cechuje się wysoką czystością mikrobiologiczną i stanowi jeden z najłatwiej przyswajalnych przez człowieka cukrów. Znajduje szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym, ale nie tylko. Wykorzystywana jest również w branży farmaceutycznej oraz chemicznej.

Z uwagi na znaczną słodycz glukoza krystaliczna stosowana jest do produkcji różnorodnych półproduktów cukierniczych i piekarniczych, w tym m.in. pomady wodnej Fondant Soft. Oprócz tego stosowana jest do nadawania słodkiego smaku wyrobom cukierniczym, pieczywu cukierniczemu, środkom diabetycznym, deserom, lodom, napojom, sokom, odżywkom czy przetworom owocowym. Z kolei w przemyśle chemicznym wykorzystywany jest do produkcji sorbitolu (środek słodzący dla diabetyków) oraz kwasu cytrynowego.

Glukoza krystaliczna stosowana jest też w produkcji piwa i wina, gdyż jedną z jej właściwości jest zdolność do przyspieszania procesów fermentacji. Dodatkowo korzystnie wpływa na bukiet aromatyczny wina, używana jest też jako środek regulujący słodycz napojów na bazie koncentratów soków. Ten rodzaj glukozy stanowi też bardzo dobre źródło pożywienia dla drożdży, działa też jako czynnik wypełniający i strukturotwórczy.