Jak powstaje ciasto pszczele?

Ciasto pszczele jest odpowiednim rozwiązaniem dla właścicieli pasiek, którzy dbają o dobrostan swojej hodowli. Pokarm dla pszczół jest ważny zwłaszcza...
Czytaj dalej

Kryteria wyboru mas cukierniczych

Masy cukiernicze to produkty służące do przygotowywania, przekładania oraz dekorowania ciast i tortów. Zaliczamy do nich przede wszystkim masy, kremy,...
Czytaj dalej

Polewa kakaowa kontra masa czekoladowa. Co lepsze?

Wyroby cukiernicze o smaku czekoladowym cieszą się niesłabnącym entuzjazmem. Słodkie wypieki z dodatkiem kakao są wykorzystywane podczas wszelkiego rodzaju jubileuszy...
Czytaj dalej

Z czego wynika popularność syropu glukozowo-fruktozowego w przemyśle spożywczym?

W produktach spożywczych, przede wszystkim w wyrobach cukierniczych, powszechnie wykorzystywany jest syrop glukozowo-fruktozowy. Występuje nie tylko w sokach owocowych, słodyczach...
Czytaj dalej

Syrop wysokoglukozowy w branży piekarniczej i cukierniczej

Czytając etykiety rozmaitych produktów spożywczych, niejednokrotnie spotykamy się ze składnikiem pod tajemniczo brzmiącą nazwą: syrop wysokoglukozowy. Czy należy się go...
Czytaj dalej

Produkty dla cukiernictwa: syropy glukozowe

Syrop glukozowy to jeden z podstawowych półproduktów powszechnie wykorzystywanych w przemyśle spożywczym, przede wszystkim w cukiernictwie. Jest też jednym z...
Czytaj dalej

Czym jest glukoza krystaliczna? Gdzie jest stosowana?

W pomadzie wodnej Fondant Soft firmy Holger Food głównym dodatkiem jest glukoza krystaliczna, której poświęcony będzie ten artykuł. Wyjaśnimy, jaka...
Czytaj dalej

Fondant, czyli masa cukrowa o szerokim zastosowaniu w przemyśle cukierniczym

Fondant, zwany również pomadą lub glazurą, to delikatna, słodka i plastyczna masa do dekorowania tortów, ciast, ciasteczek i innego rodzaju...
Czytaj dalej

Zastosowanie sztucznego miodu w cukiernictwie i piekarnictwie

Miód od wieków wykorzystywany był przez człowieka na wiele sposobów. Obecnie możemy cieszyć się z dobrodziejstw nie tylko miodu naturalnego,...
Czytaj dalej

Wszystko, co powinieneś wiedzieć o polewach cukierniczych

Polewa to istotny element różnorodnych wyrobów cukierniczych, najczęściej występująca w formie słodkiego lukru lub płynnej czekolady. W praktyce jednak rodzajów...
Czytaj dalej

Właściwości syropu glukozowo-fruktozowego

Syrop glukozowo-fruktozowy to wygodny składnik słodzący. Często stosowany jest w przemyśle spożywczym jako alternatywa dla cukru, ponieważ jest słodki niemal...
Czytaj dalej

Produkty dla cukiernictwa: pomada cukiernicza

W przemyśle cukierniczym wykorzystuje się bardzo wiele specjalistycznych produktów, których celem jest zarówno usprawnienie procesu produkcji wyrobów, ale także wzbogacenie...
Czytaj dalej
1 2 3 4