Z czego wynika popularność syropu glukozowo-fruktozowego w przemyśle spożywczym?

W produktach spożywczych, przede wszystkim w wyrobach cukierniczych, powszechnie wykorzystywany jest syrop glukozowo-fruktozowy. Występuje nie tylko w sokach owocowych, słodyczach...
Czytaj dalej

Syrop wysokoglukozowy w branży piekarniczej i cukierniczej

Czytając etykiety rozmaitych produktów spożywczych, niejednokrotnie spotykamy się ze składnikiem pod tajemniczo brzmiącą nazwą: syrop wysokoglukozowy. Czy należy się go...
Czytaj dalej

Produkty dla cukiernictwa: syropy glukozowe

Syrop glukozowy to jeden z podstawowych półproduktów powszechnie wykorzystywanych w przemyśle spożywczym, przede wszystkim w cukiernictwie. Jest też jednym z...
Czytaj dalej

Czym jest glukoza krystaliczna? Gdzie jest stosowana?

W pomadzie wodnej Fondant Soft firmy Holger Food głównym dodatkiem jest glukoza krystaliczna, której poświęcony będzie ten artykuł. Wyjaśnimy, jaka...
Czytaj dalej

Fondant, czyli masa cukrowa o szerokim zastosowaniu w przemyśle cukierniczym

Fondant, zwany również pomadą lub glazurą, to delikatna, słodka i plastyczna masa do dekorowania tortów, ciast, ciasteczek i innego rodzaju...
Czytaj dalej

Zastosowanie sztucznego miodu w cukiernictwie i piekarnictwie

Miód od wieków wykorzystywany był przez człowieka na wiele sposobów. Obecnie możemy cieszyć się z dobrodziejstw nie tylko miodu naturalnego,...
Czytaj dalej

Wszystko, co powinieneś wiedzieć o polewach cukierniczych

Polewa to istotny element różnorodnych wyrobów cukierniczych, najczęściej występująca w formie słodkiego lukru lub płynnej czekolady. W praktyce jednak rodzajów...
Czytaj dalej

Właściwości syropu glukozowo-fruktozowego

Syrop glukozowo-fruktozowy to wygodny składnik słodzący. Często stosowany jest w przemyśle spożywczym jako alternatywa dla cukru, ponieważ jest słodki niemal...
Czytaj dalej

Produkty dla cukiernictwa: pomada cukiernicza

W przemyśle cukierniczym wykorzystuje się bardzo wiele specjalistycznych produktów, których celem jest zarówno usprawnienie procesu produkcji wyrobów, ale także wzbogacenie...
Czytaj dalej

Właściwości i zastosowanie cukru inwertowanego

Cukier inwertowany, który obecnie znajduje dość powszechne zastosowanie w branży cukierniczej, piekarniczej i alkoholowej, powstaje z sacharozy pochodzącej z buraków...
Czytaj dalej

Tworzenie cukierniczych dekoracji z lukru plastycznego

Lukier plastyczny jest jak słodka modelina, którą można zjeść. Wykorzystywany jest do lepienia różnorodnych kształtów, figurek i innych dekoracji pojawiających...
Czytaj dalej

Syrop glukozowo-fruktozowy i jego zastosowanie przemysłowe

Syrop glukozowo-fruktozowy jest bardzo często stosowany w branży spożywczej i alkoholowej. Jest jedną z najbardziej wydajnych substancji słodzących, świetnie sprawdza...
Czytaj dalej
1 2 3 4