Zasadnicze różnice między miodem sztucznym a naturalnym

Miód kojarzy nam się z naturalnym produktem wytwarzanym przez pszczoły. Jednak oprócz naturalnego miodu istnieje jeszcze jego syntetyczny odpowiednik wytwarzany...
Czytaj dalej

Pokrywanie ciast metodą natryskową. Czym jest fondant spray? 

Odpowiednie dekorowanie wyrobów jest w cukiernictwie niezwykle istotnym zagadnieniem. Torty, ciasta czy babeczki muszą zarówno wyśmienicie smakować, jak i cudownie...
Czytaj dalej

Jak powstają nadzienia fondantowe?

Fondant to specjalistyczna masa wykorzystywana do tworzenia nadzień różnorodnych wyrobów cukierniczych. Można modyfikować jego smak przez dodawanie do niego odpowiednich...
Czytaj dalej

Zasady przechowywania pomad cukierniczych 

W branży cukierniczej powszechnie stosowane są pomady cukiernicze, czyli gotowe masy służące do wykańczania produktów cukierniczych. Dzięki nim można otrzymać...
Czytaj dalej

Kilka słów o żywieniu pszczół miodnych

Pszczoły to owady zaliczane do grupy zwierząt udomowionych, które są przez ludzi od wieków wykorzystywane do pozyskiwania cennego miodu. W...
Czytaj dalej

Glazurowanie wyrobów cukierniczych o dużych powierzchniach

Przechadzając się po cukierniach, kawiarniach i działach cukierniczych w sklepach spożywczych, nie sposób nie zwrócić uwagi na to, że wszystkie...
Czytaj dalej

Pomady wodne gotowe do użycia. Charakterystyka

Pomady to specjalistyczne produkty znajdujące szerokie zastosowanie w cukiernictwie. Wyróżniamy kilka ich rodzajów, w tym przede wszystkim pomady wodne i...
Czytaj dalej

Na etykiecie jakich produktów znajdziemy syrop glukozowo-fruktozowy?

Syrop glukozowo-fruktozowy to jedna z najczęściej stosowanych obecnie substancji słodzących. Nadawanie słodkiego smaku to jednak nie jedyna właściwość tego syropu....
Czytaj dalej

Sztuczny miód – jak powstaje?

Sztuczny miód nie jest nowością na rynku spożywczym. Pierwsze próby jego wyprodukowania podejmowane były już na początku XX wieku! Obecnie...
Czytaj dalej

Co zaliczamy do półproduktów cukierniczych?

Do wyrobu pralin, ciast i innych słodkich wypieków używa się typowych produktów oraz półproduktów cukierniczych. Są to specjalne składniki, które...
Czytaj dalej

Pomada idealna do pączków. Jaka powinna być? 

Tłusty czwartek to dzień, podczas którego wszyscy Polacy ustawiają się w długą kolejkę do cukierni. Wszystko po to, by zakupić...
Czytaj dalej

Jak powstaje ciasto pszczele?

Ciasto pszczele jest odpowiednim rozwiązaniem dla właścicieli pasiek, którzy dbają o dobrostan swojej hodowli. Pokarm dla pszczół jest ważny zwłaszcza...
Czytaj dalej
1 2 3 4