Jak powstają nadzienia fondantowe?
Fondant to specjalistyczna masa wykorzystywana do tworzenia nadzień różnorodnych wyrobów cukierniczych. Można modyfikować jego smak przez dodawanie do niego odpowiednich...
Czytaj dalej
Zasady przechowywania pomad cukierniczych
W branży cukierniczej powszechnie stosowane są pomady cukiernicze, czyli gotowe masy służące do wykańczania produktów cukierniczych. Dzięki nim można otrzymać...
Czytaj dalej
Kilka słów o żywieniu pszczół miodnych
Pszczoły to owady zaliczane do grupy zwierząt udomowionych, które są przez ludzi od wieków wykorzystywane do pozyskiwania cennego miodu. W...
Czytaj dalej
Glazurowanie wyrobów cukierniczych o dużych powierzchniach
Przechadzając się po cukierniach, kawiarniach i działach cukierniczych w sklepach spożywczych, nie sposób nie zwrócić uwagi na to, że wszystkie...
Czytaj dalej
Pomady wodne gotowe do użycia. Charakterystyka
Pomady to specjalistyczne produkty znajdujące szerokie zastosowanie w cukiernictwie. Wyróżniamy kilka ich rodzajów, w tym przede wszystkim pomady wodne i...
Czytaj dalej
Na etykiecie jakich produktów znajdziemy syrop glukozowo-fruktozowy?
Syrop glukozowo-fruktozowy to jedna z najczęściej stosowanych obecnie substancji słodzących. Nadawanie słodkiego smaku to jednak nie jedyna właściwość tego syropu....
Czytaj dalej
Sztuczny miód – jak powstaje?
Sztuczny miód nie jest nowością na rynku spożywczym. Pierwsze próby jego wyprodukowania podejmowane były już na początku XX wieku! Obecnie...
Czytaj dalej
Co zaliczamy do półproduktów cukierniczych?
Do wyrobu pralin, ciast i innych słodkich wypieków używa się typowych produktów oraz półproduktów cukierniczych. Są to specjalne składniki, które...
Czytaj dalej
Pomada idealna do pączków. Jaka powinna być?
Tłusty czwartek to dzień, podczas którego wszyscy Polacy ustawiają się w długą kolejkę do cukierni. Wszystko po to, by zakupić...
Czytaj dalej
Jak powstaje ciasto pszczele?
Ciasto pszczele jest odpowiednim rozwiązaniem dla właścicieli pasiek, którzy dbają o dobrostan swojej hodowli. Pokarm dla pszczół jest ważny zwłaszcza...
Czytaj dalej
Kryteria wyboru mas cukierniczych
Masy cukiernicze to produkty służące do przygotowywania, przekładania oraz dekorowania ciast i tortów. Zaliczamy do nich przede wszystkim masy, kremy,...
Czytaj dalej
Polewa kakaowa kontra masa czekoladowa. Co lepsze?
Wyroby cukiernicze o smaku czekoladowym cieszą się niesłabnącym entuzjazmem. Słodkie wypieki z dodatkiem kakao są wykorzystywane podczas wszelkiego rodzaju jubileuszy...
Czytaj dalej