Kilka słów o żywieniu pszczół miodnych

Pszczoły to owady zaliczane do grupy zwierząt udomowionych, które są przez ludzi od wieków wykorzystywane do pozyskiwania cennego miodu. W...
Czytaj dalej

Glazurowanie wyrobów cukierniczych o dużych powierzchniach

Przechadzając się po cukierniach, kawiarniach i działach cukierniczych w sklepach spożywczych, nie sposób nie zwrócić uwagi na to, że wszystkie...
Czytaj dalej

Pomady wodne gotowe do użycia. Charakterystyka

Pomady to specjalistyczne produkty znajdujące szerokie zastosowanie w cukiernictwie. Wyróżniamy kilka ich rodzajów, w tym przede wszystkim pomady wodne i...
Czytaj dalej

Na etykiecie jakich produktów znajdziemy syrop glukozowo-fruktozowy?

Syrop glukozowo-fruktozowy to jedna z najczęściej stosowanych obecnie substancji słodzących. Nadawanie słodkiego smaku to jednak nie jedyna właściwość tego syropu....
Czytaj dalej

Sztuczny miód – jak powstaje?

Sztuczny miód nie jest nowością na rynku spożywczym. Pierwsze próby jego wyprodukowania podejmowane były już na początku XX wieku! Obecnie...
Czytaj dalej

Co zaliczamy do półproduktów cukierniczych?

Do wyrobu pralin, ciast i innych słodkich wypieków używa się typowych produktów oraz półproduktów cukierniczych. Są to specjalne składniki, które...
Czytaj dalej

Pomada idealna do pączków. Jaka powinna być? 

Tłusty czwartek to dzień, podczas którego wszyscy Polacy ustawiają się w długą kolejkę do cukierni. Wszystko po to, by zakupić...
Czytaj dalej

Jak powstaje ciasto pszczele?

Ciasto pszczele jest odpowiednim rozwiązaniem dla właścicieli pasiek, którzy dbają o dobrostan swojej hodowli. Pokarm dla pszczół jest ważny zwłaszcza...
Czytaj dalej

Kryteria wyboru mas cukierniczych

Masy cukiernicze to produkty służące do przygotowywania, przekładania oraz dekorowania ciast i tortów. Zaliczamy do nich przede wszystkim masy, kremy,...
Czytaj dalej

Polewa kakaowa kontra masa czekoladowa. Co lepsze?

Wyroby cukiernicze o smaku czekoladowym cieszą się niesłabnącym entuzjazmem. Słodkie wypieki z dodatkiem kakao są wykorzystywane podczas wszelkiego rodzaju jubileuszy...
Czytaj dalej

Z czego wynika popularność syropu glukozowo-fruktozowego w przemyśle spożywczym?

W produktach spożywczych, przede wszystkim w wyrobach cukierniczych, powszechnie wykorzystywany jest syrop glukozowo-fruktozowy. Występuje nie tylko w sokach owocowych, słodyczach...
Czytaj dalej

Syrop wysokoglukozowy w branży piekarniczej i cukierniczej

Czytając etykiety rozmaitych produktów spożywczych, niejednokrotnie spotykamy się ze składnikiem pod tajemniczo brzmiącą nazwą: syrop wysokoglukozowy. Czy należy się go...
Czytaj dalej
1 2 3 4